Művészet, kultúra > Hagyományok, néptánc, népművészek > Erdély - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Művészet, kultúra > Hagyományok, néptánc, népművészek > 10 weboldal. Kategória leírása:

erdely.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Székely bútorfestés
http://www.udvarhely.hu/

Festett népi bútorok - Szász Margit bútorfestő honlapja - Székelyudvarhely. Honlapommal a székely bútorfestést, az erdélyi varrottasok- illetve vert csipkék csodás világát szeretném megismertetni, népszerűsíteni.

Székely bútorfestés
Hagyományok, népszokások
http://www.szekelyszallas.hu/content/blogcategory/51/67/lang,hu/

Húsvét Székelyföldön, Marosszéki népszokások Karácsonytól Pünkösdig.

Hagyományok, népszokások
Torockói varrottasok
http://www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3654&pageIdx=2

Az egy katlanban fekvő két falu (Torockó és Torockószentgyörgy), életformájának megfelelően, nemcsak településében és viseletében, de hímzéseiben és ízlésében is különbözött egymástól. A szentgyörgyi dolgosabb, de nehézkesebb. A torockói viszont élelmesebb, az újra mindig fogékony. Köves-hegyes határuknak megfelelően ők voltak a "lenesek", a szentgyörgyiek pedig a "kenderesek". Torockót mindvégig jellemzi a finomabb alapanyag, a lenvászon vagy a zabolai gyolcs. Szentgyörgyön tovább él a kender- vagy kenderes vászon, rozsdabarna vagy fekete szőrfonal és darabosabb hímzésmód...

Torockói varrottasok
A jobbágyfalvi húsvéti szokáskör
http://www.erdelykalauz.com/tanulmany_1.html

Szervezett öntözés, falukerülés, határdomb-felújítás, fenyőágazás. - Szász Brigitta - A következőkben egy Jobbágyfalván még élő, ritka és tipikusan nyárádmenti húsvéti szokáskört mutatok be. Különböző szokásokból, rituális cselekedetekből tevődik össze, sajátosan keverednek benne a keresztény egyházi rituális elemek a különböző pogány eredetű tavaszi rítusokkal...

A jobbágyfalvi húsvéti szokáskör
A torockói farsangtemetés
http://www.erdelykalauz.com/fotoriport_6.html

A torockói farsangtemetés képekben - Fényképezte: erdelykalauz.com

A torockói farsangtemetés
Hagyományok Háza
http://www.hagyomanyokhaza.hu/

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény.

Hagyományok Háza
Az almaöntés csodája
http://www.erdely.ma/nephagyomany.php?id=47028

A hagyomány még él marosmagyarón, s úgy őrzik, mint a szemük fényét. Erről mi is megbizonyosodtunk. Marosmagyarón jártunk, almaöntést látni. Nagy József kultúrház-igazgató szívügye a hagyományápolás, a helyi táncok tanítása. A jellegzetes „szapora” lépéseinek ismertetése mellett muzsikálnak, régi szokásokat elevenítenek fel a helybéli gyerekekkel. Hetven ifjút tömörített maga köré az igazgató, számukra teljesen természetes, hogy népviseletbe öltözve továbbviszik az ősök ünnepi szokását. Karácsonytól húsvétig terjedő ünnepkör része a szilveszter esti almaöntés.

Az almaöntés csodája
Bogáncs Néptáncegyüttes
http://www.bogancs.ro/

A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum Bogáncs Néptáncegyüttese 1985-ben alakult, Tolna Éva magyar szakos tanárnő kezdeményezésére. Elsőrendű feladata az erdélyi népi kultúra ápolása, hogy az iskola diákjai megismerkedhessenek a népzenével és néptánccal, amely fontos része saját etnikus hagyományainknak.

Bogáncs Néptáncegyüttes
Háromszék Állami Népi Együttes
http://www.hte.ro/

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt, azóta a város polgármesteri hivatalához tartozik. A Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan bemutatók és előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez.

Háromszék Állami Népi Együttes
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
http://www.hargitatanc.ro/

A csíkszeredai hivatásos Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes három évtizedes hagyományra épül. Fő célkitűzése az értékmegőrzés, értékcsere és értékteremtés. Feladatának tekinti, hogy ápolja az erdélyi folklórt, feldolgozza és bemutassa a térség táncait. Céljait a romániai magyarság folklórkincsének gyűjtésével, megőrzésével, ezeknek magas szintű színpadra-vitelével igyekszik és sokféle eszközzel történő terjesztésével, a “csak tiszta forrásból” jelszó szem előtt tartásával próbálja elérni. Az együttes, megalakulása óta közel 1000 előadást tartott. Fellépett a legkisebb, legeldugottabb erdélyi falvakban, de a legnagyobb magyarországi és romániai városok közönsége előtt is.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
Hirdetések
Oldal leírása
erdely.wyw.hu: Erdély katalógus. Erdélyi utazási és turisztikai honlapok gyűjteménye. Látnivalók, szálláshelyek és általános információk Erdélyről.
Gyűjteményünkben 274 válogatott Erdély témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 274 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 14293