Régiók, megyék > Erdély - wyw.hu

Tartalom:
Talált weboldalak ebben a kategóriában: Régiók, megyék > 7 weboldal. Kategória leírása:

erdely.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Régiók
Régiók
http://www.erdelykalauz.com/regiok.php

Bánság, Erdélyi medence, Erdélyi Szigethegység, Máramaros, Nyugati Alföld, Székelyföld, Barcaság és Királyföld, Kalotaszeg...

www.erdelykalauz.com
Székelyföld - Wikipédia
Székelyföld - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelyf%C3%B6ld

Székelyföld alatt az erdélyi történelmi székely székek területét értjük. Ide tartozott a mai Kovászna (kb. Háromszék) és Hargita megye (kb. Csíkszék és Udvarhelyszék) szinte egészen, Maros megye egy része (kb. Marosszék), Fehér és Kolozs kisebb darabjai (Aranyosszék), valamint néhány település Neamţ és Bákó megyékben a Kárpátok gerincén túl. Erdély történelmi-etnográfiai régiói közül jelenleg csak itt vannak a magyarok többségben (arányuk 80% körüli).

hu.wikipedia.org
Megyék
Megyék
http://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C3%A9ly_megy%C3%A9i

A tágabban értelmezett Erdély 16 megyéből áll, amelyek 3 fejlesztési régiót alkotnak. A jelenlegi megyéket az 1968-as közigazgatási reform során alakították ki. Megyék, megyeszékhelyek, megyék adatai, címerek. - A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

hu.wikipedia.org
Hargita megye
Hargita megye
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hargita_megye

Hargita megye (románul Harghita) Erdély keleti részén helyezkedik el. Székhelye Csíkszereda. A legutóbbi népszámlálás (2002) szerint a megye összlakossága 326 222. Hargita megyében élnek a legmagasabb arányban magyarok egész Erdélyben.

hu.wikipedia.org
Partium
Partium
http://hu.wikipedia.org/wiki/Partium

A Partium (kiejtése a magyarországi latinságban: párcium) a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület. Az elnevezés a középkori latin dominus partium regni Hungariae azaz „Magyarország részeinek ura” kifejezésből származik, és arra a néhány kelet-magyarországi vármegyére utal, amelyek Magyarország három részre szakadása után az erdélyi fejedelem uralma alá kerültek. A Partiumot olykor magyar nevén „Részek”-ként is említik. A Partium nem a történelmi Erdély része, attól különálló terület, amely közigazgatásilag hol Erdélyhez, hol Magyarországhoz, hol a Habsburg Birodalomhoz tartozott. A mai román felfogás szerint ugyanakkor a Partium területét is a tágabb értelemben vett Erdély (románul Transilvania) részének tekintik.

hu.wikipedia.org
Maros megye
Maros megye
http://hu.wikipedia.org/wiki/Maros_megye

Maros megye Erdély központi részén helyezkedik el, a Maros folyó északkeletről délnyugat fele szeli át 180 km hosszan. A történelmi Erdély második legnagyobb és harmadik legnépesebb megyéje. Székhelye Marosvásárhely (145 943 lakos).

hu.wikipedia.org
Bánság - Wikipédia
Bánság - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1ns%C3%A1g

Bánság, Bánát földrajzi és történelmi terület a Kárpát-medence délkeleti részén. A Bánság három államhoz tartozik: a nagyobbik része (18 945 km²) a Kelet-Bánság, amely Románia területéhez tartozik, a kisebbik részét (9307 km²) kitevő Nyugat-Bánság a szerbiai Vajdaság területén helyezkedik el, illetve egy csekély része (217 km²) Magyarországon található, Csongrád megye déli részén.

hu.wikipedia.org
Oldal leírása
erdely.wyw.hu: Erdély katalógus. Erdélyi utazási és turisztikai honlapok gyűjteménye. Látnivalók, szálláshelyek és általános információk Erdélyről.
Gyűjteményünkben 274 válogatott Erdély témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 274 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 14227