A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Erdély - wyw.hu

Tartalom:

erdely.wyw.hu

A Firtos lova legendája
A Firtos lova legendája
http://www.erdelykalauz.com/legenda_2.html

Lakott Firtos várában egy szépséges tündérkisasszony. Ez a tündérkisasszony megszeretett egy szegény dali legényt, de a tündértörvény olyan volt, hogy nem találkozhattak egymással szívük szerint, mindig éjnek idején kerültek össze a tündérkert filagóriájában. A legény minden áldott este fellovagolt a meredek sziklán, a tündérkisasszony pedig kiállott a vár fokára, megfogta a legény kezét, s úgy segítette föl...

www.erdelykalauz.com
A gyergyótekerőpataki Súgó-barlang
A gyergyótekerőpataki Súgó-barlang
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/muzeum/acta97/html/hu/termeszettudo ...

Dénes István - A gyergyótekerőpataki Súgó-barlang. A Keleti-Kárpátok középső részének egyik jelentős barlangja, a Súgó-barlang, a Gyergyói-havasok Siposkő (1566 m) nevű hegytömbjének a déli lábánál található. A barlangot a Tekerőpatak és Vasláb községek között a megyei műútról leágazó erdőkitermelő autóúton lehet megközelíteni (6 km). Az út érinti Vasláb felső végét, majd a Heveder-patak völgyén halad felfelé. A Barlangos-patak beömlésénél az út kettéágazik. Innen a jobbról beágazó Barlangos-pataki úton kell tovább menni, és 350 m után látható balról, a meredek hegyoldalról hangos csobogással lezúdúló Súgó pataka, amely a barlangból ered. A barlang és környéke (17 ha) természetvédelmi terület.

www.mek.iif.hu
A Jézus Szíve-kápolna legendái
A Jézus Szíve-kápolna legendái
http://www.erdelykalauz.com/legenda_3.html

Az első legenda szerint, valamikor a kápolna helyén pogány oltár volt. Ide jártak áldozni a tuhudunok, akiket Tuhutum (Töhötöm) vezérről neveztek így. A szemben levő dombon emelkedett Budvár, ahol már keresztény vitézek laktak. Ezek egyszer meglesték a pogányok szertartását és a vár leghíresebb íjásza "Jézus"-t kiáltva kiröpítette a nyílvesszőjét...

www.erdelykalauz.com
A jobbágyfalvi húsvéti szokáskör
A jobbágyfalvi húsvéti szokáskör
http://www.erdelykalauz.com/tanulmany_1.html

Szervezett öntözés, falukerülés, határdomb-felújítás, fenyőágazás. - Szász Brigitta - A következőkben egy Jobbágyfalván még élő, ritka és tipikusan nyárádmenti húsvéti szokáskört mutatok be. Különböző szokásokból, rituális cselekedetekből tevődik össze, sajátosan keverednek benne a keresztény egyházi rituális elemek a különböző pogány eredetű tavaszi rítusokkal...

www.erdelykalauz.com
A kürtöskalács története
A kürtöskalács története
http://www.kurcsi.hu/in2.html

A Székelyföldről származó kürtőskalács a kályhacsőről kapta a nevét, hiszen a székelyek a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik, a kürtőskalács sütőfa nagysága és átmérője is erre utal. A leleményes székely a keményfa parazsát, amit a főzéshez és melegedéshez használt, még valamire fel akarta használni. Kürtőskalácsnak nevezzük azt a fahengerre tekert kelt tésztát, amelyet kristálycukorba forgatunk és a cukor sütés közben rákaramelizálódva, szép mázas fényt ad az elkészült süteménynek. Az a fahengerre tekert kelt tészta, amelyen nincs cukormáz, vagyis utólag porcukorral szórják meg, nem minősül kürtőskalácsnak.

www.kurcsi.hu
A torockói farsangtemetés
A torockói farsangtemetés
http://www.erdelykalauz.com/fotoriport_6.html

A torockói farsangtemetés képekben - Fényképezte: erdelykalauz.com

www.erdelykalauz.com
A torockói vasművesség
A torockói vasművesség
http://www.termeszetvilaga.hu/tv2000/tv0009/torocko.html

Az 1848-as forradalmat megelőző és követő évtizedekben kifejlődött modern vasiparunk előtt századok során át Erdély legjelentősebb vasművesközpontja volt Torockó.

www.termeszetvilaga.hu
A várasfenesi Bélavár legendája
A várasfenesi Bélavár legendája
http://www.erdelykalauz.com/legenda_1.html

"...Bélavár a neve, mindenki így tudja, Bár a feledésbe vész lassan a múltja, Ezerkétszáz után készült negyvennégybe, Miután a tatár Erdélyt jól megtépte..."

www.erdelykalauz.com
A város honlapja
A város honlapja
http://www.kolozsvar.ro/

A kincses város virtuális kalauza. A honlapon megtalálható Fodor András többszáz darabos fénykép-kollekciója a régi Kolozsvárról.

www.kolozsvar.ro
A város honlapja
A város honlapja
http://www.tirgumures.ro/

Marosvásárhely megyei jogú város hivatalos honlapja.

www.tirgumures.ro
A város honlapja
A város honlapja
http://www.szekelyudvarhely.org/

Az Erdélyi- medence délkeleti peremvidékén, a Nagyküküllő felső szakaszán fekszik. A város átlagos tengerszint feletti magassága 481 méter. Hargita megye második legnagyobb települése, Csíkszereda megyeszékhelytől 52 km-re található.

www.szekelyudvarhely.org
A város honlapja
A város honlapja
http://www.szereda.ro/

Hargita megye székhelyének több, mint 1200 oldalból álló, négy nyelvű (angol, német, magyar, román) honlapja.

www.szereda.ro
Antos Árpád: Barangolások Erdélyben
Antos Árpád: Barangolások Erdélyben
http://www.hetedhethatar.hu/master.html?http://www.hetedhethatar.hu/irasok/a ...

A székelység fővárosa a Maros folyó két partján alakult ki évszázadok során. Legkorábban egy pápai kódex ír erről a helyről 1300-ban, Forum Sicolorum néven, majd 32 évvel később már a „Novum” előszóval szerepel egy pápai jegyzékben. A mai város neve keletkezéséről azt írják a kutatók, hogy hajdan itt szolgáltatták be a magyar királyoknak az ökör-adót.

www.hetedhethatar.hu
Antos Árpád: Torockó és környéke
Antos Árpád: Torockó és környéke
http://www.hetedhethatar.hu/master.html?http://www.hetedhethatar.hu/irasok/a ...

Az Erdélyi-középhegység keleti részén, délkelet-északkelet irányban húzódik a 75 kilométer hosszú, 20-25 kilométer széles Torockói-hegység. Rendkívül változatos vidék: mészkőszirtek, 1300 métert meg nem haladó sziklacsúcsok, szurdokvölgyek sorakoznak a területén. A táj az Erdélyi Érchegységnek is része, ahol évszázadokon át vasércbányászat folyt.

www.hetedhethatar.hu
Arad a Wikipédiából
Arad a Wikipédiából
http://hu.wikipedia.org/wiki/Arad

Arad (románul Arad, németül Arad, latinul Aradinum): város Romániában. Az egykori Arad vármegye, ma Arad megye székhelye. A 20. században Kisszentmiklós, Mikelaka, Öthalom, Újarad és Zsigmondháza településeket csatolták hozzá. A település ősidők óta fontos átkelő és vásárhely volt.

hu.wikipedia.org
Az almaöntés csodája
Az almaöntés csodája
http://www.erdely.ma/nephagyomany.php?id=47028

A hagyomány még él marosmagyarón, s úgy őrzik, mint a szemük fényét. Erről mi is megbizonyosodtunk. Marosmagyarón jártunk, almaöntést látni. Nagy József kultúrház-igazgató szívügye a hagyományápolás, a helyi táncok tanítása. A jellegzetes „szapora” lépéseinek ismertetése mellett muzsikálnak, régi szokásokat elevenítenek fel a helybéli gyerekekkel. Hetven ifjút tömörített maga köré az igazgató, számukra teljesen természetes, hogy népviseletbe öltözve továbbviszik az ősök ünnepi szokását. Karácsonytól húsvétig terjedő ünnepkör része a szilveszter esti almaöntés.

www.erdely.ma
Az erdélyi irodalom nyomában
Az erdélyi irodalom nyomában
http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/IrodalomTb.html

Irodalmi túránk Reményik Sándor egyik idézete nyomán született: "Egy lángot adok, ápold, add tovább..." Úgy gondoltuk, hogy az erdélyi irodalom neves alakjainak muvészetét valóban ápolni és továbbadni szükséges. Kirándulásunk során számos híres erdélyi irodalmi személyiség szülovárosát felkeressük és méltó módon igyekszünk felidézni emléküket. Túránkat mindazoknak ajánljuk akik a természet szépségei mellett a szellemi értékekre is fogékonyak.

www.szekelyfoldiinfo.ro
Az erdélyi konyha
Az erdélyi konyha
http://www.nagyutazas.hu/magyar/magazin/article.php?id=359

A világon sehol olyan tárkonyos pityóka (burgonya) levest nem főztekúgy, mint a csíkszeredai Városiban, ahol egyébként Erdélyben a legfinomabb, legravaszabb kolozsvári káposztát is áhította - a könnyû leves után az ebéd koronájaként - az érzékenyebb lélek az asztalra. Ez a sajátosan egyedi erdélyi konyha. Az erdélyi konyha bemutatása + receptek: Erdélyi csirkeraguleves, Erdélyi borsos tokány.

www.nagyutazas.hu
Oldal leírása
erdely.wyw.hu: Erdély katalógus. Erdélyi utazási és turisztikai honlapok gyűjteménye. Látnivalók, szálláshelyek és általános információk Erdélyről.
Gyűjteményünkben 274 válogatott Erdély témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 274 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 14227